18. Petter och Lottas jul- Elsa Beskow

Det är dags för julfirande hos tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. För Petter och Lotta som aldrig firat jul ordentligt är det trevligt med allt julstök. De får hjälpa till med julbaket, de får följa med farbror Blå och hugga en gran och julbocken kommer med presenter. 

Elsa Beskows illustrationer visar på en underbart gammaldags jul. Jag minns att jag läste den som barn och såg det här julstöket som det klassiska och mest idylliska någonsin. Dessutom påmindes jag nu om hur fantastiskt fulfint ordet gredelin är- tråkigt att man inte hör folk säga det oftare. 

Jessica Henriksson
18.12.2016 kl. 20:32

17. Tomtemaskinen

Findus blir orolig över att Tomten inte kommer att komma till deras gård och gubben Pettson inser att Findus inte är någon man gör besviken. För att försäkra tomtens besök gör han en egen tomtemaskin- svårigheten ligger i att få den färdig innan jul och att Findus inte ser vad han sysslar med..

Jessica Henriksson
17.12.2016 kl. 11:36

16. Vinterstaden - Arnaldur Indridason

Dagens lucka är en deckare, ovanligt nog. Indridason är en isländsk deckarförfattare och enligt pärmen ovanför- Nordens bästa. 

Vinterstaden börjar med att en pojke hittas död, knivhuggen i magen, fastfrusen i isen. Som i de flesta deckare finns det många misstänkta, tex pojkens halvbror som plötsligt försvinner och hans lärare som påstås vara öppet rasist. Droghandel i området spelar en roll i dramat och det går rykten om pedofiler. En mörk roman- "dystrare än en vinternatt vid polcirkeln" som baksidan vill säga. 

Gillar du deckare så är detta kanske något att sluka under julhelgen?

 

 

Jessica Henrikson
16.12.2016 kl. 16:35

15. Letters from Father Christmas - J.R.R Tolkien

Breven från jultomten är en samling brevkorrespondens mellan Tolkiens barn och han själv i julakläder. Första breven är från 1920 och traditionen med julklappslistor och svar från tomten och hans isbjörnar fortsätter i över 20 år. 

Boken gavs ut postumt 1976 med Tolkiens svärdotter som redaktör. Vissa menar att figurer i boken kan ha inspirerat honom till att skriva Sagan om Ringen böckerna. 

Som kuriosa kan man även säga att Jultomtens hjälpreda, Isbjörnen och hans två ungar har fått finska namn!  Karhu, Paksu och Valkotukka är rätt lämpliga isbjörnsnamn eller hur?

Har du läst boken? Berätta gärna vad du tyckte!

 

Jessica Henriksson
15.12.2016 kl. 11:27

14. Tomten- Viktor Rydberg

 

"Midvinternattens köld är hård,
 stjärnorna gnistra och glimma.
 Alla sova i enslig gård
 djupt under midnattstimma.
 Månen vandrar sin tysta ban,
 snön lyser vit på fur och gran,
 snön lyser vit på taken.
 Endast tomten är vaken."

 

Klassiska juldikten av Viktor Rydberg. Vill du läsa dikten i sin helhet kan du göra det genom att klicka HÄR.

Jessica Henriksson
14.12.2016 kl. 10:33

13. Rudolf med röda mulen

..hette en helt vanlig ren. 

Jo, den sången har väl de flesta nynnat på frivlligt eller mindre ofrivilligt. Sången skrevs 1949, baserat på boken som publicerades tio år tidigare av Robert L. May. 

Kuriosa är att den faktiskt är inspirerad av H.C.Andersens Den fula ankungen och från Mays egen barndom. Boken handlar om jultomtens nionde ren (den kändaste av dem alla) som blir mobbad av de andra renarna för sin klarröda mule. Fram till en kväll då dimman lagt sig och jultomten ber Rudolf leda vägen med sitt röda sken- då slutar de retas! 

Jessica Henriksson
13.12.2016 kl. 10:59

12. Den vita staden

Än har det inte fallit ner snö över Helsingfors, men om man vill drömma sig bort till ruskigt kalla klimat så ska man läsa Karolina Ramqvists Den vita staden. Det är en fortsättning på romanen Flickvännen (2009) och kan enkelt sagt beskrivas som en långsam thriller. 

Den här boken har kanske de kallaste beskrivningarna av vinter, kyla och ensamhet. Det är rått och kallt i hennes hus, där hon sitter ensam och ammar sitt barn. Snön har blåst upp utanför hennes dörr och jag känner det kalla golvet hon går över i sin älskade villa som den en gång var. Nu är den ett ispalats. Hon skurrar barnvagnen genom höga snövallar och halkar på isen med sina höga klackar. Det känns som att du som läsare sitter i en igloo medan du läser- kylan kommer från alla håll och det är så autentiska vinterbeskrivningar. 

Har du inte läst Flickvännen- gör det före Den vita staden, men läs båda två! Utmärkta och unika berättelser som fångar omgivningar och känslor i ett snyggt paket. 

 

Jessica Henriksson
12.12.2016 kl. 12:13

11. Grinch - Dr. Seuss

De flesta har säkert sett filmen, men visste ni att den baserar sig på en bok av Dr. Seuss från 1957? 

Det gröna monstret som hatar julen, medan resten av byn älskar julen mer än något annat. Han vill förstöra stämningen för alla och klär därför ut sig som jultomte men STJÄL allt som kan förknippas med den röda högtiden! 

Själv har jag inte läst boken, men älskar illustrationerna i Dr. Seuss böcker! Borde kolla om den finns på bibblan någon dag! 

 

 

Jessica Henriksson
11.12.2016 kl. 20:38

10. Tomtar - Wil Huygen

Den här boken fanns hemma hos oss när jag var liten, sliten i kanterna av bläddrandet från mina syskon troligtvis, men lika fin inuti ändå. Fascinerande för ett barn som ännu stenhårt tror på att tomtarna sitter utanför på fönsterbläcket och kollar om du är snäll inför jul eller inte. Hur ser de ut, vad äter de, hurudana kläder har de och hur många tomtar får en tomtemor? 

Läs den här för ditt barn, läs den för dig själv- utbilda dig i tomtarnas anatomi och historia, du vet aldrig när det kan komma till behov!

Jessica Henriksson
10.12.2016 kl. 11:31

9. Expeditionen - min kärlekshistoria

Bea Uusma som är utbildad läkare och nu även författare, har gjort en omfattande studie i vad som hände år 1897 när Andrées polarexpedition inte gick som tänkt. Många har varit där före henne, men ingen har någonsin fått reda på vad som hände på Nordpolen när vätgasballongen Örnen nödlandade på isen. Boken är spännande men även väldigt upplysande och mer vintrigt blir det väl inte än Nordpolen?

 

expeditionen-711x460

 

 

 

Jessica Henriksson
09.12.2016 kl. 10:30