9. Expeditionen - min kärlekshistoria

Bea Uusma som är utbildad läkare och nu även författare, har gjort en omfattande studie i vad som hände år 1897 när Andrées polarexpedition inte gick som tänkt. Många har varit där före henne, men ingen har någonsin fått reda på vad som hände på Nordpolen när vätgasballongen Örnen nödlandade på isen. Boken är spännande men även väldigt upplysande och mer vintrigt blir det väl inte än Nordpolen?

 

expeditionen-711x460

 

 

 

Jessica Henriksson
09.12.2016 kl. 10:30

8. Saffransmysteriet

Lasse och Maja har ett nytt fall att lösa. Allt saffran har stulits i Valleby och nu är julen i fara! Inga lussebullar?? Går inte för sig! Detta är något för detektiverna- vem har motivet?

Saffransmysteriet är den elfte fristående berättelsen om LasseMajas detektivbyrå. Alltid lika finurliga historier och roliga illustrationer av Martin Widmark och Helena Willis! 

Passar såväl barn som vuxna (som tröttnat på blodiga CSI utredningar)! 

Jessica Henriksson
08.12.2016 kl. 11:49

7. Häxan och lejonet

 

Barn stiger in i en garderob och kommer ut i en värld de aldrig hade kunnat drömma om. Landet Narnia, där den Vita Häxan regerar och där det är vintern året om men aldrig jul. 

 

 

C.S Lewis skrev böckerna om Narnia redan på 50-talet, men jag upptäckte dem ett halvt sekel senare. Runt den tiden då Häxan och lejonet filmatiserades kan jag tänka mig. Om någon nämner Narnia idag, så är det en sak som  genast dyker upp- vinterlandskapen. Alltså hur vackert? Tills Häxan kommer då, förstås.. 

Har du som jag, både läst och sett Häxan och lejonet för allt för lång tid sen? Dyk ner i garderoben igen och sväva iväg till vintrigare vyer än Finland för en stund!

 

Jessica Henriksson
07.12.2016 kl. 09:36

6. Granen- Tove Jansson

Granen är en novell ur boken Det osynliga barnet, som handlar om mumintrollens första möte med Julen. Det är en annorlunda julsaga (på många vis) främst för att mumintrollen inte har en aning om vad julen är. Sällan läser man sagor där ingen mött på julfirandet förr. 

Om du vill lyssna på novellen kan ni göra det HÄR, det tar dig 20 min av ditt liv. Det är dessutom självaste Tove Jansson som läser upp den, mysfaktorn är hög kan jag lova!

 

 

Jessica Henriksson
06.12.2016 kl. 10:48

5. Pettson får julbesök

 

Som ni ser på bilden så skadar gubben Pettson foten och julen blir inte riktigt som planerat. Men dessa två har alltid varit uppfinningsrika och med lite hjälp av grannar så får de en jul de aldrig kunnat önska sig! 

Alltså om du har barn och inte har läst Pettson och Findus för dem- börja bums! Är du vuxen och aldrig mött på dessa- marsch iväg till bibblan! Sven Nordqvist är min hjälte, han är en fantastisk illustratör och det finns alltid fler detaljer på varje sida än du räknar med. 

 

 

Jessica Henriksson
05.12.2016 kl. 10:10

4. Norrskensexpressen

 

Det finns en underbar julfilm som baseras på denna bok av Chris van Allsburg. Boken klassades som klassiker redan innan jag var född, men den är med all säkerhet tidlös. 

 

Boken handlar om en ung pojke som börjat tvivla på jultomtens existens. Han blir mäkta förvånad när han erbjuds en tågresa med Polarexpressen som för honom till jultomten och senare även får dela ut den första klappen. 

Boken/filmen fungerar för alla åldrar, filmen är fantastisk med Tom Hanks som spelar hela fem roller! 

Trevlig andra advent! 

Jessica Henriksson
04.12.2016 kl. 10:57

3. Röde Orm

Dagens lucka dyker ner i historien till Harald Blåtand och vikingarnas jul. I boken Röde Orm av Frans G Bengtsson, finns det ett kapitel om hur de dricker jul

 

När fläsket kom in till Orm och Toke, sutto de orörliga, vända mot kitteln, och följde noga hur drängen fiskade med spettet. De suckade av glädje när han fick upp fina stycken bogfläsk åt dem; och de påminde varandra hur länge det var sedan de sist suttit vid ett sådant mål, och undrade över att de i så många år kunnat uthärda i ett fläsklöst land. Men när blodkorven kom, fingo de tårar i ögonen båda, och det tycktes dem att de aldrig fått ett ordentligt mål mat alltsedan de seglat ut med Krok.
– Den lukten är bäst av allt, sade Orm stilla
– Det är timjan i, sade Toke med bruten röst.
Jessica Henriksson
03.12.2016 kl. 09:10

2. Snö - Orhan Pamuk

 

I väntan på att snön ska återkomma, kan man läsa Pamuks bok som utspelar sig i den turkiska staden Kars. Hit kommer poeten Ka och ner från himlen faller kar=snö.  Det är en politisk och poetisk roman men hög bildningsfaktor, där (surprise) snön har en stor betydelse. 

 

Jag tänker i allafall läsa den. Tänker du? 

 

 

Jessica Henriksson
02.12.2016 kl. 00:00

1. Flickan med svavelstickorna

Klassisk men sorlig H.C.Andersen saga som i princip utspelar sig mycket senare i december, nämligen nyårsafton. 

Lyssnade på sagan som liten, från en gul bandspelare och tyckte så synd om henne, ingen ville köpa hennes tändstickor! 

Jessica Henriksson
01.12.2016 kl. 00:00

Lycksalighetens Ö är ämnesföreningen för Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. 

Vi skriver recensioner om nyutkomna böcker såväl som gamla dammiga verk i bokhyllan. 

Välkommen till Boksikt, om du också har åsikter om böcker!

 

Kontakt: 


 Redaktörer:

Jessica Henriksson

jessica.henriksson@helsinki.fi

Madeleine Forsén

madeleine.forsen@helsinki.fi