8. Saffransmysteriet

Lasse och Maja har ett nytt fall att lösa. Allt saffran har stulits i Valleby och nu är julen i fara! Inga lussebullar?? Går inte för sig! Detta är något för detektiverna- vem har motivet?

Saffransmysteriet är den elfte fristående berättelsen om LasseMajas detektivbyrå. Alltid lika finurliga historier och roliga illustrationer av Martin Widmark och Helena Willis! 

Passar såväl barn som vuxna (som tröttnat på blodiga CSI utredningar)! 

Jessica Henriksson
08.12.2016 kl. 11:49

7. Häxan och lejonet

 

Barn stiger in i en garderob och kommer ut i en värld de aldrig hade kunnat drömma om. Landet Narnia, där den Vita Häxan regerar och där det är vintern året om men aldrig jul. 

 

 

C.S Lewis skrev böckerna om Narnia redan på 50-talet, men jag upptäckte dem ett halvt sekel senare. Runt den tiden då Häxan och lejonet filmatiserades kan jag tänka mig. Om någon nämner Narnia idag, så är det en sak som  genast dyker upp- vinterlandskapen. Alltså hur vackert? Tills Häxan kommer då, förstås.. 

Har du som jag, både läst och sett Häxan och lejonet för allt för lång tid sen? Dyk ner i garderoben igen och sväva iväg till vintrigare vyer än Finland för en stund!

 

Jessica Henriksson
07.12.2016 kl. 09:36

6. Granen- Tove Jansson

Granen är en novell ur boken Det osynliga barnet, som handlar om mumintrollens första möte med Julen. Det är en annorlunda julsaga (på många vis) främst för att mumintrollen inte har en aning om vad julen är. Sällan läser man sagor där ingen mött på julfirandet förr. 

Om du vill lyssna på novellen kan ni göra det HÄR, det tar dig 20 min av ditt liv. Det är dessutom självaste Tove Jansson som läser upp den, mysfaktorn är hög kan jag lova!

 

 

Jessica Henriksson
06.12.2016 kl. 10:48

5. Pettson får julbesök

 

Som ni ser på bilden så skadar gubben Pettson foten och julen blir inte riktigt som planerat. Men dessa två har alltid varit uppfinningsrika och med lite hjälp av grannar så får de en jul de aldrig kunnat önska sig! 

Alltså om du har barn och inte har läst Pettson och Findus för dem- börja bums! Är du vuxen och aldrig mött på dessa- marsch iväg till bibblan! Sven Nordqvist är min hjälte, han är en fantastisk illustratör och det finns alltid fler detaljer på varje sida än du räknar med. 

 

 

Jessica Henriksson
05.12.2016 kl. 10:10

4. Norrskensexpressen

 

Det finns en underbar julfilm som baseras på denna bok av Chris van Allsburg. Boken klassades som klassiker redan innan jag var född, men den är med all säkerhet tidlös. 

 

Boken handlar om en ung pojke som börjat tvivla på jultomtens existens. Han blir mäkta förvånad när han erbjuds en tågresa med Polarexpressen som för honom till jultomten och senare även får dela ut den första klappen. 

Boken/filmen fungerar för alla åldrar, filmen är fantastisk med Tom Hanks som spelar hela fem roller! 

Trevlig andra advent! 

Jessica Henriksson
04.12.2016 kl. 10:57

3. Röde Orm

Dagens lucka dyker ner i historien till Harald Blåtand och vikingarnas jul. I boken Röde Orm av Frans G Bengtsson, finns det ett kapitel om hur de dricker jul

 

När fläsket kom in till Orm och Toke, sutto de orörliga, vända mot kitteln, och följde noga hur drängen fiskade med spettet. De suckade av glädje när han fick upp fina stycken bogfläsk åt dem; och de påminde varandra hur länge det var sedan de sist suttit vid ett sådant mål, och undrade över att de i så många år kunnat uthärda i ett fläsklöst land. Men när blodkorven kom, fingo de tårar i ögonen båda, och det tycktes dem att de aldrig fått ett ordentligt mål mat alltsedan de seglat ut med Krok.
– Den lukten är bäst av allt, sade Orm stilla
– Det är timjan i, sade Toke med bruten röst.
Jessica Henriksson
03.12.2016 kl. 09:10

2. Snö - Orhan Pamuk

 

I väntan på att snön ska återkomma, kan man läsa Pamuks bok som utspelar sig i den turkiska staden Kars. Hit kommer poeten Ka och ner från himlen faller kar=snö.  Det är en politisk och poetisk roman men hög bildningsfaktor, där (surprise) snön har en stor betydelse. 

 

Jag tänker i allafall läsa den. Tänker du? 

 

 

Jessica Henriksson
02.12.2016 kl. 00:00

1. Flickan med svavelstickorna

Klassisk men sorlig H.C.Andersen saga som i princip utspelar sig mycket senare i december, nämligen nyårsafton. 

Lyssnade på sagan som liten, från en gul bandspelare och tyckte så synd om henne, ingen ville köpa hennes tändstickor! 

Jessica Henriksson
01.12.2016 kl. 00:00

På kommande!

Jessica Henriksson
28.11.2016 kl. 15:08

Miss Peregrine's home for peculiar children, Ransom Riggs

 

Jag hade just fått meddelande om att en av de fem böcker jag beställt hade anlänt. Jag sökte den från bokhandeln och blev mycket glad när jag såg att det var ”Miss Peregrine's home for peculiar children” av Ransom Riggs. En bok som passade perfekt när hösten hade kommit med sitt mörker. Redan pärmen berättade åt mig att boken var ingen vanlig fantasiberättelse. Detta är en mycket mörk fantasyhistoria.

Vi följder med tonårspojken Jacob som inte kan få ro efter hans farfars mycket mystiska död. Han besluter sig för att resa till en ö i Wales och hälsa på barnhemmet där farfar hade varit på barnhem som liten. Han hoppas på att äntligen få ro och kunna leva vidare efter det. Mycket lite visste han att denna resa kommer att ändra hans liv för evigt. På ön bor mycket lite folk och barnhemmet är i ruiner efter en bomb under andra världskriget. Allt är dock inte som det ser ut. Bakom ruinerna gömmer sig mörka hemligheter och svar till alla hans frågor.

Hela boken är skriven från Jacobs synvinkel. Jacob är en typisk tonåring med tonårsproblem. Han är dock mycket nära sin farfar. Jacob växte upp med farfars spännande berättelser om barnen på barnhemmet och hur dessa barn var mycket speciella. Han trodde på dessa berättelser, men efter att han växte upp så tror han att allt var bara påhitt. Jacob har inte så starkt band med sina föräldrar. Föräldrarna har aldrig riktigt tid med honom och verkar inte heller ha så stort intresse i Jacobs liv. Pappan följer med honom till Wales, men bara för att kunna forska och skriva sin nya fågelbok.

Det berättas såklart också om barnen och andra vuxna människor. Fast den är skriven från Jacobs synvinkel så får man veta massor om karaktärerna och författaren lyckas väldigt bra med det. Man ser också hur Jacob växer upp mentalt och börjar ta mera ansvar för sig själv och andra.

Boken innehåller en del svartvita bilder. Dessa bilder föreställer olika barn som gör speciella saker. Det är lite svårt att förstå bilderna, men efter att ha läst boken så förstår man dem. Bilderna är lite skrämmande, men de ger en charm åt hela boken.

Jag skulle beskriva boken som fantasins mörka sida. Det finns många tunga ämnen i boken, som t.ex. processen man går igenom efter någon nära har dött. Den tar upp ensamhet och hur det känns att inte passa in, men även hur rätt det känns när man hittar sin plats.

Ransom Riggs språk är otroligt bra. Boken är mycket lättläst och bra skriven. Författaren är duktig på att skildra miljöer och det är som att se på en film när man läser boken. Riggs lyckas väl med att balansera mellan att skriva mycket detaljrikt och att skriva en spännande berättelse. Jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig boken, eftersom nästan varje kapitel slutade med en cliffhanger. Det förklarar också varför jag läste hela verket på fem timmar och beställde genast nästa del i serien.

En bok som jag rekommenderar till de som vill uppleva ett fantastiskt, magiskt och spännande äventyr. Denna bok är en helt ny synvinkel på fantasyvärlden.

 

Pssst! Finns också som film nu! Kolla trailern HÄR!

 

Timi van den Hoek
21.11.2016 kl. 13:26

Lycksalighetens Ö är ämnesföreningen för Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. 

Vi skriver recensioner om nyutkomna böcker såväl som gamla dammiga verk i bokhyllan. 

Välkommen till Boksikt, om du också har åsikter om böcker!

 

Kontakt: 


 Redaktörer:

Jessica Henriksson

jessica.henriksson@helsinki.fi

Madeleine Forsén

madeleine.forsen@helsinki.fi