I sommar läste jag...

09.08.2016 kl. 16:57

 

Som väldigt många andra den här sommaren. Mitt instagramflöde bågnade av bilder på den här pärmen. Tills slut gav jag upp för grupptrycket och lyssnade igenom den på cirkus tre arbetsdagar + pendeltid. 

Boken handlar om Maja, nyss fyllda arton år, som blir inblandad i en skolskjutning på Djursholm. Djursholm är kanske det sista stället som folk tror att en skolskjutning skulle ske på, det är nämligen ett väldigt förmöget område precis utanför Stockholm. Här har det bott förnäma familjer sedan förra sekelskiftet, bl.a Strindberg försökte sig på området en vinter- sedan tröttnade han.

Maja är tillsammans med Sebastian, son till Sveriges rikaste man. Sebastian och resten av klassen skjuts ihjäl, kvar blir endast Maja. Hon hamnar i en tromb av rättegångsprocesser, artiklar om hur hon planerat attacken med sin pojkvän och hur hon är Sveriges farligaste tonåring, samtidigt som hon är otroligt ensam och inte fått tala med sin familj på många många månader.  

Maja är den snälla, helylletjejen med en liknande bästa kompis (om än lite ytligare) Amanda. Sebastian är problem. Han är hatad av sin far och har medelsvåra drogproblem. Han är smutsig rik och ganska dryg. I klassen finns även Samir, som pendlar från förorten till Djursholms allmänna gymnasium för att en dag kunna klättra på den socioekonomiska stegen. Det ingår rasism och utanförskap blandat med snorkiga rikemansungar genom hela boken. Det varvas med kärlek, sex, yachtfester och familjegräl. 

Boken är skriven ur Majas perspektiv, men man får inte hela bilden direkt, utan den ges bit-för-bit. Stundvis uppfattas berättaren som opålitlig, av den anledningen att man inte har all information. 

Den klassas som thriller, rättegångsthriller, men det håller jag inte med om. Jag fann den inte svår att släppa, jag fann den inte skrämmande eller rysande som en thriller borde vara. Vad är ens en rättegångsthriller? Är det att man inte vet vad som kommer hända förrän sista kapitlet? Ja, men då är Störst av allt absolut en rättegångsthriller. Man har inte all information eller alla pusselbitar förrän slutet av boken och kan därmed inte veta vad som kommer ske. Händelseförloppet är inte linjärt, det hoppar mellan nutid och dåtid. Hon ser tillbaka på den ödesdigra dagen och även till när hon och Sebastian började dejta, berättar om klassens uppbyggnad och personligheter, om hur hon blev som hon blev och varför kvällen före dramat var så viktig. 

Romanen är värd att läsa. Verkligen, jag gillade stuket. Det kändes som en fräsch fläkt bland alla deckare och mordutredningar. Malin Persson Giolito ger Maja en trovärdig tonårsröst som inte är klyschig eller fånig. Den känns väldigt kall ibland, som om Maja inte riktigt bryr sig- men ju längre boken skrider- desto mer förstår man henne. Hon växer defintivt som karaktär, medan andra sakta men säkert bleknar.

Hinner du inte läsa den? Lyssna på den som jag gjorde! Det gick smärtfritt och smidigt, samtidigt som man gör något annat. Gå på promenad med Maja i öronen eller diska? Hur du än gör, läs boken! 

 

Bilden är tagen från förlagets hemsida.

Jessica Henriksson

Lycksalighetens Ö är ämnesföreningen för Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. 

Vi skriver recensioner om nyutkomna böcker såväl som gamla dammiga verk i bokhyllan. 

Välkommen till Boksikt, om du också har åsikter om böcker!

 

Kontakt: 


 Redaktörer:

Jessica Henriksson

jessica.henriksson@helsinki.fi

Madeleine Forsén

madeleine.forsen@helsinki.fi