Therese Bohman, Aftonland

25.12.2016 kl. 11:13

 

 

I den perfekta miljön, vid sjön och framför den sprakande brasan, slukade jag Therese Bohmans tredje roman. Det enda okonventionella var det faktum att jag läste boken på mobilen och tvingades fantisera fram sidornas prasslande.

Karolina Andersson, bokens huvudkaraktär, går efter titeln professor i konstvetenskap på Stockholms universitet. Hon har nyligen separerat från sin långtida sambo och bor nu i en sunkig lägenhet på Södermalm. Hon drömmer mardrömmar om Finlandsbåtar som krossar Stockholm och kämpar med att hitta sitt nästa steg i livet. Hon ligger med sin chef på DN, den snygge danska (gifta) mannen, hon ibland skriver kolumner för. 

Samtidigt stiftar hon en ny bekantskap med sin doktorand, en ung kille med ett entusiastiskt men ganska ofokuserat lynne. Han har kommit över en bunt intressanta fakta om en bortglömd svensk konstnär som hade kontakter i Berlin. Karolina finner hans idéer intressanta men ställer sig ändå kritisk, som det sig bör för en professor. 

Boken är fylld av begär i olika former. Hon har begärt karriären hela sitt liv och jämfört med andra hon växte upp med har hon inte lagt familjelivet först. Nu ensam i sin lägenhet inser hon att det kan vara för sent och velar om vad hon egentligen värdesätter i livet. Vill hon ha någon att fira kanelbullens dag med eller vill hon fokusera konsten och karriären? 

Jag slukade som sagt boken och vill i princip läsa den igen- vilket är rätt ovanligt för mig. Bohman har ett så precist sätt att beskriva tankar och känslor och persongalleriet i boken känns som det kunde vara verkligt. Älskade kopplingarna mellan Stockholms universitet och kulturelit, konstvärlden och journalistiken. Boken var samtidigt så intellektuell men också skvallerframkallande- ville ju googla DN:s kulturredaktör efteråt men insåg ju sen att den snygge dansken är fiktiv. 

Aftonland nominerades till årets Augustpris, men vann tyvärr inte. 

Jessica Henriksson

Lycksalighetens Ö är ämnesföreningen för Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. 

Vi skriver recensioner om nyutkomna böcker såväl som gamla dammiga verk i bokhyllan. 

Välkommen till Boksikt, om du också har åsikter om böcker!

 

Kontakt: 


 Redaktörer:

Jessica Henriksson

jessica.henriksson@helsinki.fi

Madeleine Forsén

madeleine.forsen@helsinki.fi