Miss Peregrine's home for peculiar children, Ransom Riggs

21.11.2016 kl. 13:26

 

Jag hade just fått meddelande om att en av de fem böcker jag beställt hade anlänt. Jag sökte den från bokhandeln och blev mycket glad när jag såg att det var ”Miss Peregrine's home for peculiar children” av Ransom Riggs. En bok som passade perfekt när hösten hade kommit med sitt mörker. Redan pärmen berättade åt mig att boken var ingen vanlig fantasiberättelse. Detta är en mycket mörk fantasyhistoria.

Vi följder med tonårspojken Jacob som inte kan få ro efter hans farfars mycket mystiska död. Han besluter sig för att resa till en ö i Wales och hälsa på barnhemmet där farfar hade varit på barnhem som liten. Han hoppas på att äntligen få ro och kunna leva vidare efter det. Mycket lite visste han att denna resa kommer att ändra hans liv för evigt. På ön bor mycket lite folk och barnhemmet är i ruiner efter en bomb under andra världskriget. Allt är dock inte som det ser ut. Bakom ruinerna gömmer sig mörka hemligheter och svar till alla hans frågor.

Hela boken är skriven från Jacobs synvinkel. Jacob är en typisk tonåring med tonårsproblem. Han är dock mycket nära sin farfar. Jacob växte upp med farfars spännande berättelser om barnen på barnhemmet och hur dessa barn var mycket speciella. Han trodde på dessa berättelser, men efter att han växte upp så tror han att allt var bara påhitt. Jacob har inte så starkt band med sina föräldrar. Föräldrarna har aldrig riktigt tid med honom och verkar inte heller ha så stort intresse i Jacobs liv. Pappan följer med honom till Wales, men bara för att kunna forska och skriva sin nya fågelbok.

Det berättas såklart också om barnen och andra vuxna människor. Fast den är skriven från Jacobs synvinkel så får man veta massor om karaktärerna och författaren lyckas väldigt bra med det. Man ser också hur Jacob växer upp mentalt och börjar ta mera ansvar för sig själv och andra.

Boken innehåller en del svartvita bilder. Dessa bilder föreställer olika barn som gör speciella saker. Det är lite svårt att förstå bilderna, men efter att ha läst boken så förstår man dem. Bilderna är lite skrämmande, men de ger en charm åt hela boken.

Jag skulle beskriva boken som fantasins mörka sida. Det finns många tunga ämnen i boken, som t.ex. processen man går igenom efter någon nära har dött. Den tar upp ensamhet och hur det känns att inte passa in, men även hur rätt det känns när man hittar sin plats.

Ransom Riggs språk är otroligt bra. Boken är mycket lättläst och bra skriven. Författaren är duktig på att skildra miljöer och det är som att se på en film när man läser boken. Riggs lyckas väl med att balansera mellan att skriva mycket detaljrikt och att skriva en spännande berättelse. Jag hade väldigt svårt att lägga ifrån mig boken, eftersom nästan varje kapitel slutade med en cliffhanger. Det förklarar också varför jag läste hela verket på fem timmar och beställde genast nästa del i serien.

En bok som jag rekommenderar till de som vill uppleva ett fantastiskt, magiskt och spännande äventyr. Denna bok är en helt ny synvinkel på fantasyvärlden.

 

Pssst! Finns också som film nu! Kolla trailern HÄR!

 

Timi van den Hoek