Noll koll- Arnar Már Arngrímsson

10.01.2017 kl. 18:37

Noll koll blev vald till årets ungdomsbok av Nordiska rådet i höst. Det är den isländska författaren Arnar Már Arngrímssons debutbok- en väldigt bra sådan.

Noll koll, eller Sölvasaga unglings som originaltiteln är, handlar om Hannes 15 år, som mer eller mindre tvingas bo isolerat hos sin farmor han nästan aldrig träffat- en hel sommar. Inga vänner, ingen mobil, ingen musik som gör en döv (skulle mormor ha sagt) och ingen porr. Han får sin fars gamla pojkrum som ser ut som tiden skulle stått still sedan han flyttade ut. Föräldrarna tror att en sommar på landet ska göra honom gott, men han ska visa dem att det inte fungerar så. Men till slut blir det trist att ha tråkigt och vara sur, speciellt när det finns schyssta människor runt honom. 

Arnar Már Arngrímsson gör ett bra jobb med att beskriva en tonårings känslostormar; från att vara rasande på idiotiska föräldrar, till sexuella frustationer och ångesten över att inte passa in eller känna att man är dålig på allt här i världen. 

Jag har inte läst ungdomsböcker på ett tag, men det känns som att den här var så himla mitt i prick och nutida jämfört med vad flera ungdomsböcker var för 5-6 år sedan när jag läste dem. Gillade hans språk och jargong, tror att många unga killar borde läsa den och troligtvis känna igen sig på flera punkter. 

Pssst! Vill du höra mer om boken och träffa författaren? Imorgon besöker han Kulturkontakt Nord (kl.17) och du ska defintivt komma om du har vägarna förbi! Här kan du se Facebook evenemanget!

 

Jessica Henriksson

Lycksalighetens Ö är ämnesföreningen för Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. 

Vi skriver recensioner om nyutkomna böcker såväl som gamla dammiga verk i bokhyllan. 

Välkommen till Boksikt, om du också har åsikter om böcker!

 

Kontakt: 


 Redaktörer:

Jessica Henriksson

jessica.henriksson@helsinki.fi

Madeleine Forsén

madeleine.forsen@helsinki.fi