Elden, leende - Henrika Ringbom

09.03.2017 kl. 16:16

Den enda boken jag fick i julklapp i år var ”elden leende” av Henrika Ringbom. Jag hade aldrig hört om boken, jag hade inte läst författarens tidigare verk, jag hade, ja- ingen aning om vad jag skulle förvänta mig av romanen. Ändå var det jag som valt ut den.

Det var en förvånansvärt tunn bok, endast kring 120 sidor, men det är inte den mest lättlästa boken heller, så det tog ett par dagar att läsa genom den. Romanen behandlar Henrika Ringboms eget liv, hur hon levt i en kaotisk vardag som präglats av hennes mor och mosters död, hennes äldsta barndomsvän bortgång, att hon själv blev diagnostiserad av samma sjukdom som krävde hennes mors liv, bröstcancer. Utöver detta blev hennes pappa akut sjuk, dement och till sist somnade även han in. Allt detta på ett lopp av tio år.

Allt kaos leder till en resa till Japan, en resa som Ringbom upplever kommer låta henne sämjas med hennes förflutna. Den egentliga kicken som fick henne att åka iväg var ett träsnitt av den japanske konstnären Hiroshige Fujieda, en avbildning av hårt arbetande bärare som pausade på en rastplats längs den legendariska vägen Tokaido, mellan Edo (Tokio) och Kyoto. Träsnittet återfinns även på insidan av pärmen.

Vi hoppar mellan resan i Japan och minnen och nutiden. Rytmen är lätt att följa med och språket utsökt. Dessutom får man veta kuriosa om Japan och den japanska kulturen. Visste ni till exempel om att det finns en mytologisk mårdhund som heter Tanuki i japansk folklore? Tanukin är känd för sina gigantiska pungar. Pungen kan blåsas upp och vikas till storleken av åtta tatamimattor. Den kan också bli ett regnskydd eller en båt. Tanukin kan förvandla sina pungar till ett landskap ”och ge sig ut på en proman i den håriga och rynkiga huden”. Eller de mytiska rävarna, som firar hemliga bröllop medan regnbågen står i skyn? En berättelse av Akira Kuwosawa innefattar dessa rävar och berättar om en liten pojke som mot lagarna springer ut i skogen för att se på rävarnas bröllop. Rävarna upptäcker honom och skvallrar för hans mamma. Mamman ger pojken en kniv och uppmanar honom att antingen be om ursäkt av rävarna eller ta sitt liv. Pojken ber om förlåtelse, och blir förlåten.

Denna roman är allt som allt en väldigt fin skildring av en oerhört stor sorg, av det japanska livet och mytologin, av bröstcancerns hjärnspöke och av att försonas med sig själv. En mycket fin berättelse som jag rekommenderar åt alla som haft det tungt, som vill njuta av en vackert skriven prosa och åt dem som är genuint intresserade av Japan. För vi får se mycket av Japan och av sorgen.

 

Henrika Ringbom har idag belönats med Samfundet De Nios pris för sin litterära gärning. Grattis! 

Rebecca Nordman

Lycksalighetens Ö är ämnesföreningen för Nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. 

Vi skriver recensioner om nyutkomna böcker såväl som gamla dammiga verk i bokhyllan. 

Välkommen till Boksikt, om du också har åsikter om böcker!

 

Kontakt: 


 Redaktörer:

Jessica Henriksson

jessica.henriksson@helsinki.fi

Madeleine Forsén

madeleine.forsen@helsinki.fi